Δεν γνωρίζουν πολλοί ότι τα νέα καλοριφέρ περιέχουν υπολείμματα που εισέρχονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής και μπορούν να βλάψουν τον λέβητα ή την αντλία θερμότητας και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακόμα και κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου θέρμανσης. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε γι ‘ αυτό;

Εδώ είναι μερικές συμβουλές!

Παραδόξως, ο καθαρισμός ενός συστήματος θέρμανσης είναι σημαντικός ακόμη και σε ένα νεόδμητο κτήριο ή διαμέρισμα με καινούρια εγκατάσταση θέρμανσης και δεν ισχύει μόνο στα παλιά βρώμικα συστήματα ή σε αυτά που έχει αντικατασταθεί ο λέβητας.

Κίνδυνοι στον λέβητα ή την αντλία θερμότητας

Ο κύριος κίνδυνος για τις καινούριες συσκευές θέρμανσης/ψύξης είναι η μόλυνση του νερού θέρμανσης.

Τα νέα θερμαντικά σώματα που δεν έχουν ξεπλυθεί μετά τη διαδικασία της παραγωγής τους ενδέχεται να περιέχουν λάδι και σκουριά. Επιπλέον, οι αλοιφές που χρησιμοποιούνται για τις κολλήσεις σε μία νέα εγκατάσταση ευνοούν τη διατρητική διάβρωση. Σε αυτό προστίθενται το οξείδιο του σιδήρου που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της διάβρωσης των σωληνώσεων, τα άλατα καθώς και η μικροβιολογική μόλυνση.

Όλα αυτά τα υπολείμματα μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία προβλημάτων σε: κυκλοφορητές, 3οδες βαλβίδες και ο λέβητας ή η αντλία χρειάζονται σημαντικά υψηλότερα φορτία αερίου ή ρεύματος λόγω μειωμένης απόδοσης του συστήματος, ζημιές στον εναλλάκτη θερμότητας και τελικά σε διακοπή του συστήματος.

Καλύτερα να είμαστε διορατικοί

Τί μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η αντικατάσταση ή η επισκευή εκατοντάδων συσκευών θέρμανσης; Η απάντηση είναι απλή:

Δεν περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθούν οι βλάβες στο σύστημα θέρμανσης, αλλά ελέγχουμε την ποιότητα του νερού και τηρούμε την ετήσια συντήρηση.

Δεν αρκεί ο καθαρισμός του συστήματος, αλλά και η προσθήκη ενός αναστολέα διάβρωσης, όπως το Fernox F1 (1 δοχείο προστατεύει 130 λίτρα όγκου νερού συστήματος) το οποίο θα αποτρέψει τη διάβρωση, τον σχηματισμό αλάτων και θα ουδετεροποιήσει το pΗ του νερού.

Για επιπλέον προστασία, τοποθετούμε ένα φίλτρο προστασίας της σειράς TF1 το οποίο θα συλλέγει συνεχώς τις ακαθαρσίες του συστήματος, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν αφαιρούνται χωρίς να αποσυναρμολογηθεί η μονάδα φίλτρου.

Πρόληψη από την πρώτη μέρα

Αν και η χημική επεξεργασία των συστημάτων θέρμανσης είναι λιγότερο διαδεδομένη στην Ελλάδα, ο αριθμός των συνειδητών χρηστών αυξάνεται.

Η Fernox ως εταιρεία χημικών επιμένει πως η πρόληψη είναι φθηνότερη της θεραπείας και προτείνει την προσθήκη πιστοποιημένων χημικών προϊόντων στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, συμβατών με τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις.

Country